Oranje Zal Overwinnen

Vervuld van diepe innerlijke vreugde en dankbaarheid om de bevrijding, die… zolang met spanning verwacht… toch nog plotseling over ons kwam, bieden wij u bij deze het bevrijdingsnummer van O.Z.O.( Oranje Zal Overwinnen) aan. Hoe hebben wij gehunkerd naar dit ogenblik.

Zo begon het laatste nummer van het illegale oorlogsblaadje dat mijn moeder meebracht van Noordeloos naar haar verloofde in Goudriaan. Nu niet verstopt onder haar rok, maar waarschijnlijk gewoon in haar tas. Nederland was bevrijd na 5 jaren Moffenterreur, zo schreef men in dit blaadje.

Goudriaan werd bevrijd op 12 mei 1945 door een Belgische eenheid. Bevrijd is een groot woord want er was hier inmiddels geen Duitser meer te vinden. Ons dorp is redelijk ongeschonden door de oorlog heen gekomen, op een paar tragische gebeurtenissen na…

In de vroege morgen van 22 mei 1944 stortte er een Engelse Lancaster neer in het weiland achter het huis van Burgemeester van Slijpe. Vijf bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Twee leden overleefden de crash.

Op 2 oktober 1944 werd Dhr. Jongeneel tijdens zijn vlucht voor arrestatie doodgeschoten door de bezetter. Op 12 mei 1945 verongelukte Henri Jean Dierckx, één van onze Belgische bevrijders, tijdens een ongeval met een brencarier, een klein rupsvoertuig.

Al deze oorlogsslachtoffers zijn begraven op de Goudriaanse begraafplaats. Henri Dierckx is in 1961 herbegraven op het Belgisch Ereveld in Willemstad.

Het bevrijdingsnummer van O.Z.O sloot af met het gedicht
“slaat op de trommel”

Gedicht “slaat op den trommel”- gesproken door Jan Arie Koorevaar

Bij deze het laatste stukje:

Slaat op den trommel van dirre dom deine
Slaat op den trommel van dirre dom dom
Thans zal het licht aan de kimme verschijnen
Thans komt ’t einde van dit ploertendom
Groot zijn de offers, groot is de strijd
Hoog dus uw vlaggen naar nieuwe tijd.

Geschreven door Lia Beijer, gedicht gesproken door Jan Arie Koorevaar.

Reacties zijn gesloten.