Henri Jean Dierckx

Onze bevrijder, Henri  Jean Dierckx, een Belgisch soldaat overleed in de nacht van 11 op 12 mei.

Henri Jean Dierckx (1917 – 1945)

Hieronder het verhaal van zijn zoon Rene Dierckx, door een mailwisseling met Lia Beijer. Hij is oudgediende van het Belgisch leger en met pensioen sinds 21 jaar. Zijn vrouw en hij wonen in Zuid-Frankrijk in de nabijheid van Carcassonne, in het stadje Trebes (ongeveer 1800 km afstand van Goudriaan). Zijn moedertaal is Frans.

Henri Dierckx was geboren in Schaarbeek op 15 augustus 1917, getrouwd en vader van 2 kinderen. Ingelijfd in oktober 1944 bij de Belgische Brigade Piron M.M.G. Coy. Deze brigade was aangesloten bij Armee Montgommery die in progressie was in Nederland, in de streek van Goudriaan. Zijn compagnie had halt gedaan op 11 mei 1945 in Goudriaan. Henri sliep bij een boom, in nabijheid van een kleine watersloot en een loods. Tijdens deze nacht van 11 op 12 mei, maakt een rupsvoertuig, van zijn eigen eenheid, een maneuver en doodde Henri.

Omstreeks 1965 is Rene Dierckx in Goudriaan geweest en sprak toen de pastoor van de kerk dat zijn vader was verplaatst van het kerkhof naar de Belgische staat, maar waar was onbekend.

Jaren later, door toeval, maakte Rene kennis met een oud gediende archivist. Rene legt uit dat ook zijn moeder nooit op de hoogte is gesteld dat er een verplaatsing is geweest van het graf.

Een paar weken later nam de archivist deel aan een herdenking in Willemstad. Daar las hij de naam Henri Dierckx op een gedenksteen bij het monument op het Belgisch Ereveld. Hierdoor heeft Rene Dierckx toch zijn vader weer gevonden.

Ben je benieuwd hoe Lia Beijer bij Rene Dierckx is gekomen? Vraag het aan haar, het is een heel leuk verhaal.

Sinds 12 mei 2020 is er een herdenkingsbord geplaatst op de begraafplaats, bij de oorlogsgraven.

Reacties zijn gesloten.